torsdag 2 augusti 2012

Semester!!! Del 1

Jag har ääääntligen börjat min semester!
Gubben har nu sin sista semestervecka så nu var det dags att göra något tillsammans. Vi for till Malmby flygfält utanför Strängnäs redan på fredag morgon. Där har Motorhistoriska veteranmarknad varje år i slutet av juli. Hittade både smått o gott där som vanligt. Här slog vi upp vårt tält och sov kvar. En enkel övernattning med engångsgrill, god korv o potatissallad! 

Rättviksveckan ("finbilstillställning") började även denna helg, så på lördagen åkte vi sedan norröver och hamnade på travbanan i Rättvik. Tog flera timmar att gå igenom den marknaden, runt, runt... Fick tyvärr nackspärr där, antagligen pga travbanans lutning och ett envist stirrande åt ett håll. Som tur var fanns det även två underbara glada thailändskor som erbjöd massage, så de kunde fixa det värsta åt mig. Och även i Rättvik fanns det saker som bestämt ville följa med hem. På kvällen letade vi upp en övernattningsstuga utanför Rättvik eftersom vädret skrämdes med trombliknande blåsväder, svart himmel, åska o regnskurar. Men senare på kvällen bröt solen fram igen och stillade ovädret.  Så vi for in till Rättvik igen och tittade på cruisingen ( = fina bilar som åker sakta runt i stan på ett led, medans folk sitter på trottoarerna och tittar på!) och åt Thaimat. 

På morgonen åt vi vår medhavda frukost och började åka än mer norrut. En tanke o idé hade börjat slå rot i oss, så istället för att stanna kvar i Siljansområdet som vi egentligen hade planerat, så åkte vi vidare genom vackra Hälsingland. Huuu, vad vägloppisar det fanns där!!! Hade vi stannat på varje hade vi troligen inte varit framme ännu. Ett tips! 

En av skyltarna ledde hit:  Freluga gamla lanthandel. På vägen mellan Edsbyn och Bollnäs. Här var det loppis av kaliber; mycket bra saker till mycket bra priser. Innehavararen skulle flytta till mindre bostad. Blev självklart några inköp här. Ville ha fler saker men av utrymmesskäl i bilen så fick de vara kvar. Som t ex det fina elementskyddet (se nedan).


Och mittemot loppisen hade hennes dotter ett underbart café. Vi fick vänta några minuter medans bullarna gräddades. De hade kunnat tagit betalt för väntetiden också. Doftade så gott! Fikat intogs utomhus i strålande solsken, och semesterkänslan slog ner i magen som som en glad sol tillsammans med den varma urgoda bullen. Frågade självklart om det var OK att lägga ut lite bilder på bloggen. Kände att detta smultronställe måste jag tipsa fler om! Då fick jag en rundtur även in till den inre cafédelen inomhus som jag först helt hade missat. Vilket ställe! I kornas gamla bås kan nu kaffet intas bland charmigt möblemang, 
och en massa fint att titta på överallt. 

 
Drivs av Catharina Berggren,  Freluga Gård.
Här står Catharina själv i det sååå fina köket. (Ursäkta den inte så braiga bildkvaliten.)
Här fanns även bl a  ullhantverk, sylt, saft och knäckebröd att köpa med sig hem.
( Här är bilderna Eija! Det var detta jag försökte förklara :) )


Sedan fortsatte vår färd norrut. Med fler loppisstopp såklart. Och för att hålla tro o hopp uppe om att någongång komma fram, så stannade vi även till i Hudik för lite grabbnöje; go-cart såklart! Hade faktiskt också velat pröva men har lite ryggproblem sedan en vecka tillbaka, så det blev inget körande denna gång. Tur för grabbarna kanske!!!


Återkommer med fler inlägg från semestern som inte blev som först planerat men så mycket bättre! 
Har tankat mina batterier för lång tid framåt, med dofter, syner o känslor. 

3 kommentarer:

Johanna sa...

Men åhhh vilket ställe! Tack för tipset:)

Kram Johanna

Norrfrids Eija sa...

Gaaaaah vilket ställe, mitt i prick precis som du sa! Sådär gemytlig ska en utflykt till landet kännas. Kikade in på deras hemsida, verkar absolut vara driftiga och idérika människor som driver stället!
Och du, tack för de många skratten du bjöd på i måndags! Helt otroligt att du plötsligt stod på gårdsplan! Det gör vi om!

En doft av hemmets ting sa...

Vad härligt utflykten.
Tack för tipset!!!
Trevlig helg Kram Lotta