lördag 10 september 2011

Ensam hemma idag

Gubben, två av barnen och svärsonen är på Liseberg. Jag har inte något att göra på sådana ställen egentligen, så denna gång stannade jag hemma. Åker ju ingenting som snurrar eller far omkring högt upp i luften. Klev upp tidigt tillsammans med dem, och gjorde matsäck och vinkade av dem. Planeringen var att stanna hemma på gården och utnyttja det fina vädret till tvätt och målning. Planerna ändrades redan på morgonen då ett annat barn ringer och är strandsatt i en annan stad. Så med den rundan på 11 mil t o r framför mig så kunde jag ju lika gärna titta in på den lokala loppisen också när jag åkte förbi. Förena nytta med nöje liksom! Brukar nästan aldrig hänga på låset och köa för att få komma in först. Brukar resonera som så att det jag gillar brukar inte så många andra besökare där gilla ändå. Och är det redan borta, så vet jag ju inte ens om vad jag missat!

Dessa saker har jag loppat de senaste veckorna. Det stora spillkummet har lite skavanker, men det kostade inte många kronor (15:-). Då var det lilla spillkummet dyrare; 25:-!! Lite större silverfat, en söt spegel (nu igen!), ytterligare en kanna (dansk) till samlingen, kakform, hylla, och en söt kopp och fat med plats för godsaker, har också hittat hem. Har även fyndat en stor plåtbricka men den måste gubben stoppa in i blästerlådan. Den ser ut som om den blivit doppad i tjock mörkbrun choklad, eller i något äckligare. Inte så nice alls just nu. Är lite nyfiken på om den kan bli fin i bara plåten?

Fina-fina-finaste fyndet gjorde jag dock idag. Så kul när man äntligen kan köpa 1:an på önskelistan. En sak som jag suktat efter länge men de kostar mucho pengar, gillas av många och kommer oftast från Frankrike eller Belgien.


Idag tackar jag min lyckliga stjärna och ödet som styrde min kosa till lokala loppisen idag. Såg en sak redan i skyltfönstret innan de hade öppnat. Försökte kalkylera riskerna med att någon annan före i kön skulle vilja ha den saken. Stod och spanade in mina "motståndare", och lade upp en strategi som gick ut på att lägga krokben och tackla pensionärer, om de skulle börja kasta lystna blickar mot mitt objekt. När dörren väl öppnades (ÄNTLIGEN! som Gert Fylking sa) så trippade jag dock väluppfostrat och snällt på rad efter damerna o herrarna. Ett par stannar till vid skyltfönstret med min sak och damen sträcker sig långsamt fram mot den... och tar en Rosa Ljung-häst som står alldeles framför! Snabbt som ögat fick jag fram ett krystat -Ursäkta... tryckte mig försiktigt förbi och... högg som en kobra!!!  


                                                                                        Och den var MIN!!!

En terrin på fot från Rörstrand, ca 25 cm hög med knopp. Uttag för slev i locket. Smäckra öron och pionlik knopp. Har farit runt här hemma och letat efter en slev i porslin som jag haft undanstoppad i många år i väntan på terrinen. Får väl visa senare hur det blev tillsammans. När jag betalade den berättade damen i kassan att hon inte trodde att någon skulle vilja ha en missfärgad och lite krackelerad soppskål. Hon beklagade att de inte hade fått den renare. De hade varit tveksamma till att ställa ut den först men tyckte sedan att den åtminstone kunde duga att ha en blomma i. Och sedan frågade hon lite försynt om jag tyckte att det kanske var för dyrt med 40:- för en blomkruka? Jag skakade bara på huvudet medans jag försökte få loss mina mungipor som fastnat i örsnibbarna!!

Stoppade även en generös slant i deras sparbössa. Brukar faktiskt göra det när jag tycker att jag fyndat, och det gör jag ju alltid ;)! Pengarna går i detta fall till en sak som jag vet blir bra i slutändan. Inga pengar går till distribition, marknadsföring eller pappersvändande utan allt går fram till ett par barnhem, ett äldreboende och några föreningar i öststaterna. Alla inblandade jobbar frivilligt och gratis med att samla in, sortera och packa kläder, leksaker och handikapphjälpmedel. Och rengöra, ställa fram och sälja grejor på loppisen. Frakten sponsrar lastbilsåkeriet med, och de som följer med för att dela ut sakerna betalar själva sina omkostnader.

I vår lilla håla har denna loppis blivit en viktig del i samhällsbilden. Många stammisar som går dit lika mycket för att kolla in grejor som för att träffa bekanta. Utflyttade barn som hälsar på sina föräldrar släpas dit av dem, så att de får visa upp dem o barnbarnen för andra. Skulle bara önska att de kunde få en lite större lokal, med mer plats för "personalen" och insamlingsarbetet, och så att det även gick att ha ett litet fik. Nu står alla mellan hyllorna och umgås. Jag vet dock att det är mycket regler kring sådant. Det är inte bara att brygga kaffe och ha med småbröd hemifrån hur som helst inte! Förstår inte hur man har lyckats överleva alla skolevengemang, luciaträffar, kyrkkaffe, hund- o hästtävlingar o dyl!

Åh hejsan, vilket långt inlägg det blev! Avslutar med att önska alla mina besökare en riktigt trevlig fortsättning på helgen. Gör det med denna mysiga låt: http://youtu.be/cFoXcO8llNI

5 kommentarer:

Tini sa...

Oj vilket fynd, soppterrinen är helt jättefin!
En sådan står också på min önskelista :) Roligt att du tittade in hos mig, så hittade jag till dig också. Jag blir följare också på en gång :D
Ha en fortsatt fin helg,
kram Tini

Hilla på My Woodhome sa...

Hahaha...vilken spännande läsning!! Kul!
Ja, det gäller att vara på hugget!
Jättefin!

Ha en härlig Söndag!
Tjing!

Här är gudagott att vara ! sa...

Vilket drama ! - Ja ett loppisbesök kan vara en riktig triller! När ha-begäret lyser i ögonen så vet man att det är allvar ;) ! - Men du lyckades verkligen att komma hem med riktigt fina saker,Bra jobbat ! ( Det är i allafall tur att inte alla har samma smak, då hade nog både polis och domare måsta ingripa på loppmarknader ! )
Kram / Anneli

Vitt hus med svarta knutar sa...

Oj oj oj vad du har fyndat....jag får nästan hjärtslag när jag hör vilka priser du gett för sakerna...eller priser och priser...det är ju inga pengar alls!!! Vilken turgumma du är!!!

Ha nu en fin fin ny vecka!
Kram,
Regina

creando sa...

Loppis är riktigt kul! Åker så fort jag får chansen! Trevlig blogg! Här tittar jag säkerligen in igen :)
Tack gulliga du för en härligt lång kommentar på min blogg. En lång med hög igenkänningsfaktor! Kramar Kicki